Bij Groen Affligem zetten we ons in voor een gemeente waar iedereen mee kan denken en beslissen. We bouwen aan een transparante, participatieve en democratische gemeenschap waarin betrokkenheid centraal staat.

TERUG NAAR PROGRAMMA


Transparant bestuur

Het gemeentehuis is meer dan een gebouw. Het ideale gemeentehuis is een plek waar iedereen zich welkom voelt en de weg gemakkelijk vindt, zowel fysiek als online. We willen onze diensten zowel centraal als in de wijken en buurten aanbieden.

Een gemeentehuis als "glazen huis" staat voor transparantie. Groen Affligem streeft naar een open en duidelijk bestuur, waar iedereen toegang heeft tot informatie. We maken zoveel mogelijk documenten beschikbaar, zowel online als op papier, met respect voor de wet en privacyregels. Dit geldt voor het gemeentehuis zelf en ook voor de informatie op de website.

Tijdens de Covid-19-pandemie heeft Affligem ingezet op online raadszittingen die live werden gestreamd. Groen Affligem wil dit voortzetten door de vergaderingen van de raden en raadscommissies te digitaliseren. We kiezen ervoor om deze vergaderingen live te streamen en de opnames gestructureerd aan te bieden via de gemeentelijke website. Zo kunnen inwoners de raadszittingen bekijken op een moment dat hen uitkomt, wat de transparantie maximaliseert.

Sommige mensen regelen hun zaken liever online, terwijl anderen een afspraak in persoon willen. Daarom pleiten we voor een sterker en uitgebreider e-loket, naast een persoonlijke en fysieke dienstverlening op maat. Het e-loket kan de werkdruk bij de gemeente verlagen, zodat er meer ruimte is om de persoonlijke dienstverlening te moderniseren. Door buurtpunten of mobiele diensten te creëren, brengen we de gemeentelijke diensten dichter bij de inwoners. Dit maakt de dienstverlening toegankelijker en stimuleert de buurtwerking.


Participatie is mee DOEN

De betrokkenheid van burgers kan vele vormen aannemen, van informeren, raadplegen en adviseren tot coproduceren en meebeslissen. Groen Affligem pleit voor participatie en nauwe betrokkenheid van burgers bij het beleid.

Deelname van burgers aan het politieke proces is cruciaal voor Groen. We moedigen inwoners actief aan om deel te nemen aan lokalen initiatieven en beleidsvorming. Groen Affligem stelt daartoe een participatie-ambtenaar aan om burgerparticipatie naar een hoger niveau te tillen. Deze ambtenaar zorgt voor duidelijke structuren en een kader waarin participatie kan plaatsvinden, met heldere verwachtingen. Dit vormt de basis voor effectieve participatieprocessen.

Groen gelooft in een transparant en toegankelijke overheid waar de stem van de burger telt.


Buurt- en burgerinitiatieven.

Groen Affligem steunt buurt- en burgerinitiatieven. Buurtbewoners kunnen zich organiseren in buurtraden. Voor problemen die de buurt overstijgen, komen er burgerpanels. Burgers en politici praten samen om de toekomst van de gemeente te bepalen. We maken het voor individuele burgers eenvoudiger om een voorstel of vraag op de agenda van de gemeenteraad te plaatsen.

We geven buurtraden een deel van het gemeentelijke budget. Zij beslissen mee over prioriteiten en uitgaven voor hun buurt.

We introduceren ook het recht om uit te dagen (right to challenge). Dit geeft buurtbewoners, verenigingen en lokale ondernemingen de mogelijkheid om bepaalde overheidstaken over te nemen als zij denken betere of goedkopere resultaten te kunnen behalen. Groen Affligem wil hiermee geen overheidstaken afstoten of wegbezuinigen. We waarborgen het algemeen belang en de continuïteit van de dienstverlening.

Steeds meer maatschappelijke verbeteringen komen voort uit burgerinitiatieven. Dit zijn groepen mensen die samen op niet-commerciële basis een goed beheren en afspraken maken over het gebruik ervan. Vaak zijn dit duurzame initiatieven die een alternatief bieden voor markt en staat, zoals de deeleconomie of crowdfunding.


Advesraden, een hoodstuk appart

Groen Affligem moderniseert en verbreedt de werking van adviesraden. Adviezen worden publiek toegankelijk en krijgen gemotiveerde antwoorden van het bestuur. Flexibele structuren en open vergaderingen stimuleren brede betrokkenheid. 

We geven adviesraden een deel van het gemeentelijke budget. Zo beslissen zij mee over prioriteiten en uitgaven voor hun beleidsterreinen.

Adviesraden kunnen belangrijke dossiers beter voorbereiden met zicht op de 'bestuurskalender' en actieve bevraging van het werkveld. Thematische werkgroepen en externe deskundigen worden betrokken om sterke, creatieve adviezen te formuleren. Voor Groen Affligem zijn adviesraden volwaardige partners in het lokale bestuur. 


Deel jouw mening met ons

Samen, Betrokken en Dichtbij is niet enkel een slogan, het zijn voor ons werkwoorden. We zijn dan ook razend benieuwd naar jouw mening en nodigen je graag uit om mee te schrijven aan ons programma voor Affligem.

DEEL JOUW MENING HIER