Bij Groen Affligem streven we naar een gemeente duurzame keuzes de norm zijn. We bouwen aan verbinding, betaalbaar wonen en een groene omgeving, zonder iemand achter te laten. Onze visie omvat een toekomst waarin wonen, werken en natuur harmonieus samengaan, waardoor we een duurzaam en leefbaar Affligem creëren voor vandaag én morgen.

TERUG NAAR PROGRAMMA


Slimme, duurzame en toegankelijke mobiliteit

Groen Affligem ziet mobiliteit als de sleutel tot een leefbare gemeente, waar veiligheid en duurzaamheid hand in hand gaan. Onze visie omvat veilige fietsroutes naar school, moeiteloos gebruik van openbaar vervoer voor iedereen, en aangename wandelpaden. De openbare ruimte is strategisch ontworpen met veel ruimte voor voetgangers en fietsers, overdekte fietsenstallingen, comfortabele OV-haltes en groene rustplekken. Mobiliteit in Affligem is ontworpen om efficiënt, duurzaam en toegankelijk te zijn voor alle inwoners.

Ons mobiliteitsplan voor 2030 rust op het STOeP-principe: Slim, Toegankelijk en Duurzaam, gevormd door uitgebreide analyses en input van onze gemeenschap. We streven naar een evenwichtige inrichting van de openbare ruimte waarbij zachte mobiliteit en ontmoeting centraal staan. Dit omvat onder andere een maximale snelheid van 30 km/u binnen de bebouwde kom, met uitzonderingen voor belangrijke verbindingswegen voorzien van veilige fietspaden. Strategisch geplande ingrepen kunnen sluipverkeer ontmoedigen en landelijke wegen omvormen tot veilige fietsroutes.

Groen Affligem investeert actief in een toekomstbestendige fietsinfrastructuur en stimuleert deelmobiliteit zoals autodelen en elektrische fietsen. We streven naar aantrekkelijk en betrouwbaar openbaar vervoer dat frequent en betaalbaar is, ondersteund door een uitbreiding van Hoppinpunten als knooppunten voor diverse vervoersopties en buurtinitiatieven. Dit alles om van Affligem een modelgemeente te maken waar mobiliteit bijdraagt aan een hoogwaardige leefomgeving voor alle inwoners.


Levendige kernen met behoud van open ruimte

Groen Affligem streeft naar een gemeentelijk beleid dat open ruimtes beschermt en duurzame groei bevordert. We integreren nieuwe bebouwing slim in dorpscentra om het beslag op kostbare open ruimtes te verminderen. Indien buiten de centra wordt gebouwd, compenseren we dit elders door vergelijkbare gebieden te ontharden voor natuur of landbouw. Ons doel is levendige kernen, waar kernverdichting (het verhogen van de bebouwingsdichtgheid) altijd samen moet gaan met kernversterking (het versterken van de leefkwaliteit). Met voldoende ruimte voor groen, water en openbare voorzieningen die bijdragen aan een goede leefomgeving voor alle bewoners.

Groen Affligem omarmt het concept van de vijftienminutenstad, waar dagelijkse voorzieningen binnen fiets- of loopafstand liggen. Dit idee, gestart in Parijs en nu wereldwijd populair, staat voor een leefomgeving waarin wonen, werken en recreëren harmonieus samenkomen. We streven naar een omgeving die vriendelijk is voor bewoners, fietsers en wandelaars, met een sterke focus op duurzaamheid en kwaliteit van leven.

Betaalbaar en duurzaam wonen vormt een kernpunt van ons beleid. We combineren nieuwe ontwikkelingen systematisch met vergroening, pakken structurele leegstand aan en implementeren nieuwe projecten binnen bestaande ruimtes. Als lokaal bestuur ondersteunen we gemeenschappelijke woonvormen zoals cohousing en zorgwonen, die bijdragen aan levendige dorpskernen en voldoen aan diverse woonbehoeften. Daarnaast zetten we in op sociale woningbouw om een inclusieve en rechtvaardige gemeenschap te waarborgen, waarbij we via lokale maatregelen actief bijdragen aan de realisatie van sociale woningen die aansluiten bij de behoeften van onze gemeenschap.


Een duurzaam en groen toekomstbeeld

Groen Affligem omarmt samenwerking met lokale natuurverenigingen om onze vergroenings- en klimaatdoelen te verwezenlijken, geïnspireerd door succesvolle voorbeelden uit steden als Aalst, Brugge, Gent, Kortrijk en Mechelen. Door middelen van Vlaams niveau, donaties en gemeentelijke steun te bundelen, realiseren deze verenigingen professioneel en kostenefficiënt onze gemeenschappelijke doelen. Dit versterkt het lokale eigenaarschap en draagvlak, waarbij nieuwe natuurgebieden toegankelijk worden gemaakt en kwetsbare gebieden beschermd blijven.

Het is essentieel dat zowel burgers als het gemeentebestuur zich inzetten voor natuurbehoud, gezien de zorgelijke staat van water- en luchtkwaliteit, en het voortdurende verlies aan natuurlijke habitats. Groen Affligem streeft naar een gezonde omgeving door middel van de 3-30-300 regel: elke bewoner moet vanuit hun leefomgeving zicht hebben op 3 bomen, elke wijk moet minstens 30% kroonbedekking hebben, en elke inwoner moet binnen 300 meter toegang hebben tot een grote publieke groenruimte. Deze groene doelstellingen verbeteren niet alleen de levenskwaliteit, maar dragen ook bij aan biodiversiteit, gezondheid en klimaatbestendigheid.

Groen Affligem zet zich actief in voor het herstel en de verbinding van natuurgebieden, inclusief maatregelen zoals ontsnippering van landschappen, natuurvriendelijke infrastructuur en bescherming van stiltegebieden. Lokale initiatieven voor natuurherstel spelen een cruciale rol in het tegengaan van klimaatverandering en het behoud van biodiversiteit, ondersteund door een gemeentelijk groenstructuurplan en specifieke soortenplannen. Deze aanpak bevordert een harmonieus en biodivers landschap dat gunstig is voor zowel de gemeenschap als de natuur.


Duurzaam waterbeheer voor een veerkrachtige toekomst

Groen Affligem zet zich in voor een duurzaam waterbeheer dat zich richt op ophouden en infiltreren in plaats van draineren en afvoeren. Met een ruimtebeslag en verhardingsgraad boven het gemiddelde in Vlaams-Brabant en het Vlaamse Gewest, is het cruciaal om waterinfiltratie te bevorderen en snelle afvoer naar rioleringen te verminderen. Door regenwater ter plaatse op te vangen en te laten infiltreren, kunnen we overstromingen voorkomen en het rioleringsstelsel ontlasten.

Voor nieuwbouw hanteert Groen Affligem strikte normen waarbij 95 tot 99% van het regenwater van daken wordt opgeslagen of geïnfiltreerd in de bodem. Daarnaast stimuleren we de aanleg van wadi’s op perceels- of buurtniveau voor hemelwaterinfiltratie. Het behoud van een gebalanceerd watersysteem, zowel bij overstromingen als droogte, staat centraal. Groen pleit daarom voor de uitvoering van bestaande plannen zoals het droogte- en hemelwaterplan, en investeert in een toekomstgericht ruimtelijk beleid en ambitieus klimaatplan.

Samen met de gemeenschap werkt Groen Affligem aan een veerkrachtig waterbeheer, essentieel voor een duurzame toekomst van onze gemeente.


Een Duurzame Toekomst voor Landbouw in Affligem

Het aantal landbouwers in Affligem neemt af, terwijl zij essentieel zijn voor onze lokale voedselproductie. Groen Affligem pleit voor een toekomstgerichte landbouwvisie binnen milieugrenzen, geïnspireerd door succesvolle voorbeelden zoals Aalst. Samen met landbouwers, onderzoeksinstituten en experts willen we een haalbare en concrete aanpak ontwikkelen.

Duurzame landbouw helpt klimaatverandering te bestrijden en bevordert milieuvriendelijke praktijken. Eerlijke prijzen en korte keten-initiatieven zijn hierbij cruciaal. Agro-ecologische methoden verrijken de natuur en het landschap, en ondersteunen de biodiversiteit. Dit verbetert de landbouwproductie en biedt inwoners en toeristen een gezondere omgeving.

Het lokaal bestuur geeft het goede voorbeeld door duurzaam in te kopen en aandacht te hebben voor lokale landbouwers en het milieu. Laten we samen werken aan een duurzame en leefbare landbouwsector in Affligem.


Deel jouw mening met ons

Samen, Betrokken en Dichtbij is niet enkel een slogan, het zijn voor ons werkwoorden. We zijn dan ook razend benieuwd naar jouw mening en nodigen je graag uit om mee te schrijven aan ons programma voor Affligem.

DEEL JOUW MENING HIER